Goedkopere energie

Sinds 1 januari 2023 is het capaciteitstarief van toepassing. Dit houdt in dat een deel van de elektriciteitsfactuur berekend wordt op basis van het piekverbruik. De digitale meter registreert elk klokvast kwartier (bv. tussen 10u en 10u15) je verbruik. Iedere maand vormt het kwartier met het hoogste gemiddelde verbruik de maandpiek. De netbeheerder bepaalt maandelijks het capaciteitstarief door elke maand opnieuw het gemiddelde van de twaalf vorige maandpieken te berekenen.

Wie pieken heeft in zijn verbruik, zal bijgevolg meer betalen dan iemand die zijn verbruik gelijkmatiger verspreid. Hoe creëer je een piek in je verbruik? Wanneer je veel elektrische apparaten tegelijk in gebruik neemt. Denk maar aan het opladen van je elektrische wagen en het voeden van je warmtepomp terwijl je tegelijk alle keukenapparaten gebruikt om eten klaar te maken, de kinderen TV aan het kijken zijn terwijl hun gsm oplaadt…

Met Lewiz kan je het capaciteitstarief onder controle houden. Het Home Energy Management systeem zorgt ervoor dat het verbruik genivelleerd wordt en je piekverbruik niet boven een gelimiteerd niveau uitstijgt. Je stelt zelf in hoeveel je maximaal tegelijk wenst te verbruiken en welke toestellen prioritair zijn. Die wagen kan bijvoorbeeld ook opladen nadat de maaltijd is bereid. Zo verbruik je nooit te veel tegelijk en blijft je capaciteitstarief onder controle. Daardoor verminder je gevoelig je elektriciteitsfactuur.

Het overige deel van uw elektriciteitsfactuur wordt nog steeds berekent op basis van de hoeveelheid elektriciteit die u verbruikt. Lewiz geeft de consument diepgaand inzicht in het persoonlijk verbruikspatroon waardoor deze verstandiger met energie kan omspringen, en zo de energiekosten kan drukken.

Interesse of vragen over Lewiz?

Wij staan klaar om u te helpen.