Milieubewust

In Nederland heeft ongeveer 35% van alle koopwoningen en bijna 20% van alle sociale woningen reeds zonnepanelen op het dak liggen. In België installeerde al één op negen gezinnen zonnepanelen. Dit brengt Nederland en België wereldwijd respectievelijk op de tweede en vijfde plaats voor het aantal zonnepanelen per inwoner. Fijn, al die groene opwekking, maar wat heb je eraan als consument? In België wordt de teruggeleverde zonne-energie namelijk sinds 31 december niet meer teruggedraaid op je teller. Ook in Nederland wordt de saldering stapgewijs verminderd.

Naast het afschaffen van de terugdraaiende teller, is in zowel het Nederlandse als het Belgische klimaatakkoord afgesproken dat alle auto’s die in 2030 nieuw verkocht worden ‘zero emissie’ moeten zijn. Maar wanneer jij ‘s avonds thuiskomt en jouw auto wilt laden, schijnt de zon vaak al niet meer. De zonnepanelen op jouw dak wekken op dat moment geen energie op, waardoor je al de energie die je nodig hebt voor jouw auto op te laden van het net afneemt. Dat zorgt voor een piek in het verbruik, wat jouw energiefactuur gevoelig kan verhogen.

Door de belangrijkste energiestromen in huis te monitoren en te beheren, zorgt Lewiz ervoor dat de opwekking van elektriciteit en het verbruik ervan optimaal op elkaar worden afgestemd, zodat het teveel aan opgewekte elektriciteit zo nuttig mogelijk wordt gebruikt en de extra hoeveelheid energie die van het elektriciteitsnet nodig is tot een minimum wordt beperkt. Dit draagt bij aan het behoud van het klimaat en houdt energie betaalbaar voor huishoudens.

Interesse of vragen over Lewiz?

Wij staan klaar om u te helpen.